سفرنامه یا همون تجربه سفر تفلیس گرجستان من از باکو شروع میشه. آخر مطلب توضیح میدم هزینهها و میگم چجوری با ۵۰ دلار ۴ روز به تفلیس سفر کردم.
بلیط اتوبوس از باکو به تفلیس ۱۲ مانات یا همون ۲۵ تومنه. ۱۲ ساعت راهه که بیشترش تو مرز آذربایجان هستیم. اتوبوسهاشم همینه ویآیپی نداشت از اسکانیا هم داغونتره.
تا تفلیس تو اتوبوس مجبوری مشغول دیدن فیلمهای کمدی آذری زبون شدم. یادمه یه بار سوار قطار تفلیس به باتومی شدیم و تلویزیون کابین خاموش نمیشد، خلاصه از اول راه تا آخرش یه بند فیلم زورو به زبون گرجی پخش میشد و هی تکرار مید، تا صبح به مرز جنون رسیده بودیم. 😂
ساعت ۵ صبح رسیدم مرز گرجستان ، از ۹ شب تو راه بودم، مامور ویزا یادش نبود ویزا برداشته شده برای ایرانیها، یادش انداختم و رد شدم. 😄
اتوبوسم تقریبا ۱۰ جا وایساد تا بیاد تا اینجا. 😒
بالاخره از پل معروف به پل قرمز رد شدم و وارد خاک گرجستان شدم.
این تیکههایی که پایین با فلش قرمز نشون دادم رو میبینید؟ اونا جزو خاک آذربایجان هستن تو دل ارمنستان . بخاطر مناقشات و جنگهایی که دارن از این چیزا زیاد میبینید. خیلی تعجب نکنید.
زودتر از چیزی که فکر میکردم رسیدم تفلیس زیبا، کلا ۹ ساعت شد، از مرز آذربایجان هم یک ساعت. پیاده از ترمینال رفتم میدون آزادی و کافهها پر از آدم بود برای صبحونه خوری روز تعطیل.
تصمیم گرفتم منم به جمع صبحونهخورها اضافه بشم و رفتم رستوران Samikitno/Machakhela و بعد از مدتها اولین خاچاپوری گرجستانی رو خوردم.
سر راه از محله معروف به شهر قدیم یا Old Town هم رد شدم و یه قدمی هم زدم.
در آخر بالاخره ۸ صبح رسیدم به هاستل انار یا Pomegranate Hostel که از قبل رزرو کرده بودم. یکی از پر امتیازها بود تو سایت Booking.com. شبی تقریبا ۴دلار بابت هر تخت، از ترمینال تا اینجا پیاده اومدم یه ساعت شد، جاشم تا میدان آزادی نزدیکه.
هاستل چیه؟
اینجا در موردش کامل توضیح دادم.
یکی از میان وعدههایی که خیلی تو کمتر کردن خرجم کمکم کردن همین دونات شاپ Dunkin’ Donuts دور میدان آزادی تفلیس بود، آفر داده بود آیس آمریکانو لاته + دونات دلخواه ۳ لاری (۵تومن) و خوشمزهترین بلوبری دونات عمرم رو خوردم و باز چندین بار به این روند طی چند روز ادامه دادم. 😂☕️🍩
زبان گرجی سخته؟
بزارید با یه عکس سختیش رو نشون بدم. عکس پایین رو ببینید برای هواشناسیه، فکر کنم متوجه سختیش بشید با همین عکس. به خاطر این سخته که تایپوگرافی و زبان نوشتاری گرجی نه به فارسی و عربی نزدیکه نه به لاتین و انگلیسی و اصلا نمیشه خوندش.
خوبیش اینه تو خیابون مغازههای فارسی زبان هست نهایتش از اونا کمک میگیرید، نسبت به باکو هم بهتر انگلیسی بلدن صحبت کنن.
دم شراب فروشی نوشته بود: میخواستم با شراب آشپزی کنم، بعد از سومین گیلاس شراب فراموش کردم چرا آشپزخونه اومدم.😂
پایینیشم اسم علمی بیماری ترس از تموم شدم شراب رو نوشته.
داخل شراب فروشی پیرمرد فروشنده برام فرق شرابها رو توضیح داد و همشون رو مجانی تست کردم.
۲ نوع هستن:
-شراب گرجی متد اروپایی
-شراب گرجی سنتی(خمرهای)
دومی گرونتر و بهتره
حالا از این ۲ روش شراب درست کردن انواع شراب میاد بیرون.
شراب معمولی خودشون شراب سفیده و مزهی گسی داره،
شراب شیرین دارن که باز رنگ کدر و سفیدی داره ولی مزهش شیرینه،
و در آخر شراب قرمز ویژه سر شام و مهمونیها چون سبکه.
شراب معمولی تقریبا ۱۸ درصد الکل داره و سنتیش هم کامل ارگانیک هست و هیچ ماده شیمیایی نداره.
قیمتشون هم که از ۱۸ تومن (اروپایی و ۲ ساله) شروع میشه تا بالاتره، مثلا سنتی خمرهای خودشون تقریبا از ۳۵ تومن شروع میشه.
بر خلاف آذربایجان و باکو اینجا اصلا ودکا خور نیستن و گرجیها فقط شراب میخورن.
گرجیها خیلی آدمای کول و مهربونی هستن. نشسته بودم بیرون هاستل روبروی کلیسا، صاحب هاستل با آبجو اومد بهم یه لیوان داد، زیر بارون نشستیم مهمونهای مختلف میومدن و گپ میزدن و میرفتن.
مکانهای دیدنی تفلیس :
یه منبع درآمدزایی گرجیها تو جای توریستی: عقاب و طاووس و … دستشون میگیرن بابت یه رقمی میزارن روی دستتون که عکس بگیرید.
این یه نمونه دیگهش، مثلا پول میگیرن بیای با این سگ گنده و خوشگل عکس بگیری.
باید بگم این شهر پر از سگه که آزادانه میگردن و برخلاف ایران اصلا گربه نمیبینی.
با Funicular (قطار شهری؟) معروف تفلیس که ۴.۵ لاری یا تقریبا ۷ تومن بود رفتم بالاترین نقطه شهر و واقعا شتاب گرفتنش رو شیب تند رو به بالا هیجان انگیز بود.
قیمت فونیکولار تفلیس رو پایین گذاشتم، بسته به ساعتی که حضور دارید و ایستگاهی که میخواید برید فرق داره.
یه کارت باید بخرید اول، هر لاری هم ۱۷۰۰ تومنه تقریبا، حساب کنید دیگه.😉
بام تفلیس چه خبره؟ دید فوقالعاده به شهر داره، یه شهربازی تو پارک تقریبا بزرگ. دید شهر از بالای چرخ و فلک معرکهست و معروفه.هزینه نفری با استفاده شهربازی تقریبا ۵۰ تومن میشه.
قبر الکساندر گریبایدوف تدوینگر معاهدهی ترکمنچای و نماینده روسیه در ایران که در حمله به سفارت خانه تیکهتیکه شد و جنازش به تفلیس فرستاده شد.
فکر میکردم تو مساجد ایران و ترکیه پوشش مهمه و به توریستهای گیر میدن ولی دیدم برای ورود به کلیساها هم شلوارک ممنوعه، حجابم باید داشته باشی، بدنتم باید پوشیده باشه.
فستفود Subway هم جالب بود. شبیه سلف سرویسه. نوع ساندویچ (کالباس و..) انتخاب میکنی مابقی محتویاتش با انتخاب شماست و اگه همه رو هم انتخاب کنید رو قیمت تاثیری نمیزاره.
خیلی دلم میخواست موزه ملی هنر گرجستان هم ببینم که فرصت شد رفتم. ورودی ۵ لاری بود تقریبا ۸ تومن.
کم و بیش نقاشیهای ایرانی مربوط به دوره قاجار رو میتونستم ببینم و اکثرا مربوط به دوره فتحعلی شاه قاجار بودن.
عکس محمدرضا شاه پهلوی دم ورودی موزه ملی هنر گرجستان که برای افتتاحش دعوت شده بود تفلیس.
نمایشگاه قتل عام گرجستان ییها توسط شوروی رو هم دیدم.
مثلا این شخص رهبر کاتولیکهای کشور بود، تسلیم نشد و گفت «روحم برای خداست، قلبم برای کشورم، با بدنم هرکاری که خوشحالتون میکنه انجام بدید»
دیگه رفتم بیرون و یه قدمی تو جاهای توریستی شهر زدم.
یه جا هم رفتم برگر بخورم با عکس زیر روبرو شدم رو دیوارش که کاش نمیدیدم. 😒
نوشته بود stop the bomb
عجیبترین جاذبه توریستی گرجستان Katskhi pillar هست به نظرم. صخرهای بلند که با نردبون فقط بهش راهه، ۲ تا کلیسا از قرن ۹ اونجاست و یک راهب تنها اونجا زندگی میکنه و پیروانش براش غذا میبرند!
ظاهرا از یه قرنی به بعد دسترسی بهش از بین رفته و کسی کلا تو اون منطقه زندگی نمیکرده تا دهه ۹۰ که دوباره کشف شده و با کمک صخره نوردها براش نردبون آهنی ساختن و از اون موقع یک راهب تصمیم میگیره بره اونجا زندگی کنه و به نیایش زندگیش رو بگذرونه. ظاهرا ۲ هفته یک بار پایین میاد ولی اکثرا اونجاست و محلیها گاهی برای عبادت میرن اونجا. ولی خب به شدت خطرناکه، فرض کن به عنوان توریست شما نردبون رو برید بالا و وسطش عضلههای دستتون خسته شه و هیچ حفاظی هم نداشته باشه!
دوستم اینجا قراره بره امیدوارم از پسر بر بیاد هر چند میگن گاهی میبندن نردبون رو از ترس اینکه کسی اتفاقی بیفته واسش.
https://en.wikipedia.org/wiki/Katskhi_pillar
از اینجای داستان از تفلیس خداحافظی میکنم و به باکو بر میگردم و کامل پایین توضیح میدم چجوری با ۵۰ دلار ۴ روز تفلیس سفر کردم!
از مرز رد شدم و باید منتظر میشدم که اتوبوس رد شه از مرز. خلوت باشه و بازرسی اتوبوس خیلی طول نکشه نیم ساعت طول میکشه، اگرم بدشانسی بیاری ۲-۳ ساعت.
چجوری با ۵۰ دلار ۴ روز تفلیس رو گشتم؟
خب برم سر اصل مطلب، ۴ روز کامل تو تفلیس بودم و اگه هزینه حمل و نقل تا تفلیس رو در نظر نگیریم کلا ۵۰ دلار خرج اقامت و گشتن و خرد و خوراکم شد.
چجوری؟
وارد شهر شدم ۵۰ دلار دادم ۱۲۰ لاری گرجستان گرفتم.
هزینههام به طور تفکیکی:
- اقامت تو هاستل Pomegranate شبی ۱۰ لاری، کلا ۴۰ لاری. پس ۸۰ لاری موند.
- خوراک : صبح تو هاستل قهوه رایگان میخوردم و دورهمی با بقیه یه چیزی میگرفتیم هزینش رو تقسیم میکردیم (۱لاری میشد تقریبا)، یک وعده غذایی ناهار کامل میخوردم تقریبا ۷ تا ۱۰ لاری. شامم پیراشکی میخوردم معمولا با یه نوشیدنی. میانگین ۴ وعده ناهار ۳۲ لاری. بابت شبا هم میانگین ۴ وعده شام پیراشکی گرجی و نوشیدنی ۱۶ لاری. جمع : ۴۸ لاری
چقدر موند؟ ۳۰ لاری.
۳۰ لاری خرج موزه گردی (تقریبا بلیط ورودیها ۵ لاری بود)، حمل نقل داخل شهر و خرده چیزای دیگه شد و کل شهرم گشتم.
من از باکو رفتم تفلیس بلیطم تقریبا رفت و برگشت شد ۴۰-۵۰ تومن (یادتون باشه این قیمتهایی که به تومن میگم مربوط به تاریخ این نوشتهست قطعا پایین و بالا میشه) که برگشتم گرونتر بود همونجور که گفتم، از تهران هم تو ترمینال غرب اتوبوس VIP داره به تفلیس ۲۰۰ تومن. پول ویزا هم که نمیخواید بدید بدون ویزا میتونید تردد کنید. هوایی رو قیمت ندارم ولی طبیعتا زیر ۴۰۰ نباید باشه. این قیمت اتوبوس و هواپیما از تهران رو گرفتم هم منظور یه طرفه بود.
مثلا با اتوبوس بیاید و مثل من کم هزینه کنید تو مدت اقامتتون میشه ۴۰۰ رفت و برگشت اتوبوس + ۲۵ عوارض خروج از کشور + تقریبا ۱۸۰-۹۰ تومن پول برای ۴ روز اقامت به سبک من که یعنی در کل = ۶۱۰ تومن.
قیمت تور چنده؟ الان زمینی/هوایی برای اقامت ۳ شب تو هتل آپارتمان از ۸۷۰ شروع میشه، فقط اقامت و رفت و آمدتون با تور. هزینه های خوراک و خودتون به کنار. قیمتها هم بسته به تایم و تعطیلیها هم خیلی بالا پایین هست و مثلا میزنن ۳ شب ولی شاید در اصل شاید ۲ روز کاملم بزور داشته باشید به خاطر زمان رفت و آمد زمینی، هوایی هم که زیاد معطلی نباید داشته باشه ولی ۳ روز کامل رو طبیعتا ندارید.
خودم ۵ سال پیش با اتوبوس از ترمینال غرب رفتم تفلیس فکر کنم ۱۴ ساعت تو راه بودم مطمئن نیستم ولی خیلی خاطره خوبی بود مخصوصا از مرز ترکیه به بعد همهجا سرسبز بود و خیلی حال و هوای خوبی داشت.
خرجهای اصلیتونم تو تفلیس بیشتر خوراکه، چون اکثر جاهای دیدنش مثل کلیساها و قلعهها و مناطق دیدنش ورودی نداره، فقط پول تلهکابین و بلیط موزه و شهربازی بام تفلیس و … اینها رو دارید اگر اونم علاقه داشته باشید.
اگر خواستید هاستل یا هتل رزرو کنید میتونید از نقشه پایین قیمتها رو چک کنید و آنلاین از سایت Booking.com رزرو کنید.
Booking.com